Tubuh Briged Sukarela PLKN

on Sunday, October 16, 2011 with 0 comments
Get All The Latest Updates...

1. Follow EntryBest Online on Facebook

2. Subscribe to the EntryBest Online News


Enter your email address:

3. Subscribe to the EntryBest Online RSS
Subscribe in a readerKUALA LUMPUR: Kerajaan akan menubuhkan Briged Sukarela Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) membabitkan penyertaan lebih setengah juta alumni PLKN di seluruh negara.

Mengumumkannya malam tadi, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata briged itu boleh membantu kerajaan dalam kerja sukarelawan terutama dalam menghadapi malapetaka, banjir, tanah runtuh, kebakaran serta bencana alam lain.
“Selain itu, briged itu juga akan terbabit dalam pelbagai kerja sukarelawan termasuk mengindahkan masjid dan sekolah,” katanya ketika merasmikan Perhimpunan Kami Anak 1Malaysia di Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil di sini, malam tadi. Turut hadir, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. 

Seramai 15,000 bekas peserta PLKN dari seluruh negara memeriahkan program itu yang diserikan dengan persembahan kebudayaan masyarakat majmuk Malaysia oleh 1,500 peserta PLKN dari Selangor. 

Najib berkata, Briged Sukarela PLKN akan dibentuk dengan bantuan Sekretariat PLKN di Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) di seluruh negara. 

"Saya harap melaluinya (Sekretariat di JLKN), tenaga kerja yang diperlukan dapat diwujudkan bagi memperluaskan Briged itu ke lebih 80 kem Latihan Khidmat Negara. 
“Malah, ia juga dapat dijadikan asas pada peringkat daerah supaya Briged Sukarela PLKN dapat dilaksanakan secara menyeluruh,” katanya. 

Perdana Menteri berkata, kerajaan juga bersedia menyalurkan bantuan dan peruntukan kepada JLKN bagi merealisasikan penubuhan briged berkenaan. 

Mengakhiri ucapannya, Najib berharap briged itu akan dapat dijadikan kumpulan masyarakat yang memberi sumbangan dalam proses membina negara bangsa.
Related Search :


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

EntryBest Online
EntryBest Online gathers entries from all around the world through different websites and blogs. We are sorry that we are unable to state all the source of the entries. If you are the owner of the entries and not happy with it, please kindly contact us at jasonblake88@gmail.com. Thank you!


Category: Local News , News

POST COMMENT

0 comments:

Post a Comment

.
.